Japonia – kraj pysznych owoców

Japonia słynie wprawdzie jako Kraj Kwitnącej Wiśni, ale warto pamiętać także o innych wspaniałych owocach, jakie można tu zjeść – np. wyjątkowych śliwach. Podpowiadamy, co warto.

W Japonii czeka nas prawdziwe bogactwo smaku! Jest tutaj tak wiele oryginalnych potraw, przypraw i produktów, że łatwo o zawrót głowy. Turystów łatwo zaskoczyć! Jednak poza rozmaitymi daniami warto skosztować także rozmaitych owoców – nie tylko słynnych wiśni. Poniżej znajdziecie kilka rodzajów owoców, których warto spróbować. Wiele z nich trafiło już do naszych supermarketów, ale wiele możemy zjeść jedynie na miejscu. To kolejny powód, aby wybrać się na wycieczkę do Japonii!

Jednym z popularnych i lubianych owoców jest kaki, który od niedawna podbija nasze podniebienia. To pomarańczowe owoce, które – dojrzałe! – mają wyjątkowy smak. Może on przypominać cytrusy, ale kaki jest znacznie słodszy. Kyoho z kolei to ciemnofioletowe owoce przypominające winogrona, choć kształtem raczej śliwkę.

Shikwasa są zaś łatwe do kupienia, a do tego niedrogie. Można je spotkać w ogrodach wielu domów na wyspach. Shikwasa są dość kwaśne i chętnie wykorzystuje się je do dżemów, soków i lokalnej kuchni. Daidai z kolei to japońskie cytrusy, które są w zimie pomarańczowe, a latem zielone. Co ciekawe, symbolizują długowieczność. Popularne są także kwaśne śliwki japońskie, umeboshi, znane jako ume. Mimo nazwy, stanowią one rodzaj moreli! Wykorzystywane są zwykle do dań, słodyczy, a nawet alkoholu. Można też je ukisić, gdyż świetnie odtruwają organizm.
(KK)