Egzotyczne podróże to nie tylko zwiedzanie i podziwianie malowniczej przyrody, ale także odkrywanie nowych smaków i aromatów. Planujesz wakacje na Bali? Sprawdź, czego warto tu spróbować!

Co zjeść na wycieczce na Bali?

Bali to niezwykle malownicza wyspa Indonezji, na której temperatura raczej nie spada poniżej 30 stopni C. Dla wielu z nas to istny raj turystyczny! Chętnie podziwiamy soczyście zielone tereny, odkrywamy też zabytki i inne atrakcje, zaznajemy kąpieli słonecznych i morskich, ale i kosztujemy lokalnej kuchni!

Egzotyczne smaki wyspy Bali
Tu wszystko smakuje inaczej i egzotycznie, ale nie ma czego się bać – jest pysznie! Podstawę stanowią różne sosy, m.in. ostry chili – sambal, słodki sojowy – ketjap manis, a także sos na bazie orzeszków ziemnych. Trudno o potrawy bez sosów! Warto jednak ich używać, gdyż naprawdę smakują.

Gdzie zjeść na Bali?
Jeśli nie wiesz, gdzie warto zjeść, podążaj za miejscowymi. Chętnie stołują się oni m.in. w tzw. warungach. Są to przydrożne stoiska z jedzeniem, gdzie zamówisz smaczne i niedrogie dania. Potrawy są proste, ale tak doprawione, że trudno wyobrazić sobie, że mogłyby smakować jeszcze lepiej.

A zatem – co warto zamówić?
Jedną z najpopularniejszych potraw jest sate ayam, czyli kawałki piersi kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych. Zjeść można je niemal wszędzie – w barze przy ulicy, w warungach, ale i restauracjach. Nic dziwnego, bo to jedno z ulubionych dań turystów!
Jeśli zaś unikasz mięsa, skuś się na gado gado – są to warzywa w sosie orzechowym. Miłośników ryb zaś namawiamy na Ikan bakar, czyli rybę z grilla – doprawioną po balijsku i serwowaną z ryżem.
(KK)