Co zjeść na wycieczce na Bali?

Egzotyczne podróże to nie tylko zwiedzanie i podziwianie malowniczej przyrody, ale także odkrywanie nowych smaków i aromatów. Planujesz wakacje na Bali? Sprawdź, czego warto tu spróbować!

Bali to niezwykle malownicza wyspa Indonezji, na której temperatura raczej nie spada poniżej 30 stopni C. Dla wielu z nas to istny raj turystyczny! Chętnie podziwiamy soczyście zielone tereny, odkrywamy też zabytki i inne atrakcje, zaznajemy kąpieli słonecznych i morskich, ale i kosztujemy lokalnej kuchni!

Egzotyczne smaki wyspy Bali
Tu wszystko smakuje inaczej i egzotycznie, ale nie ma czego się bać – jest pysznie! Podstawę stanowią różne sosy, m.in. ostry chili – sambal, słodki sojowy – ketjap manis, a także sos na bazie orzeszków ziemnych. Trudno o potrawy bez sosów! Warto jednak ich używać, gdyż naprawdę smakują.

Gdzie zjeść na Bali?
Jeśli nie wiesz, gdzie warto zjeść, podążaj za miejscowymi. Chętnie stołują się oni m.in. w tzw. warungach. Są to przydrożne stoiska z jedzeniem, gdzie zamówisz smaczne i niedrogie dania. Potrawy są proste, ale tak doprawione, że trudno wyobrazić sobie, że mogłyby smakować jeszcze lepiej.

A zatem – co warto zamówić?
Jedną z najpopularniejszych potraw jest sate ayam, czyli kawałki piersi kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych. Zjeść można je niemal wszędzie – w barze przy ulicy, w warungach, ale i restauracjach. Nic dziwnego, bo to jedno z ulubionych dań turystów!
Jeśli zaś unikasz mięsa, skuś się na gado gado – są to warzywa w sosie orzechowym. Miłośników ryb zaś namawiamy na Ikan bakar, czyli rybę z grilla – doprawioną po balijsku i serwowaną z ryżem.
(KK)